Wat is een Aft?

Een aft, ook bekend als een afte, is een klein, pijnlijk zweertje dat zich in de mond vormt. Deze zweertjes hebben meestal een grijswitte of gele kern met een rode rand eromheen. Ze kunnen verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen, onder de tong, op het tandvlees, en soms zelfs op het gehemelte of achterin de keel. Hoewel aften niet besmettelijk zijn, kunnen ze behoorlijk pijnlijk en hinderlijk zijn, vooral tijdens eten, drinken en praten.

Hoe ontstaat een aft?

De precieze oorzaak van aften is vaak onduidelijk, maar er zijn verschillende factoren die het ontstaan ervan kunnen bevorderen. Een veelvoorkomende oorzaak is een wondje in de mond, bijvoorbeeld door het per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang of tong. Ook gebitsproblemen en een slechte mondhygiëne kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze pijnlijke zweertjes. Hormonale veranderingen, zoals tijdens de menstruatie of zwangerschap, kunnen eveneens een rol spelen.

Voedselovergevoeligheid is een andere mogelijke oorzaak. Sommige mensen krijgen aften door het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals chocolade, noten, kaas, of pittig voedsel. Daarnaast kunnen tekorten aan essentiële vitaminen, zoals foliumzuur, vitamine B12 en ijzer, bijdragen aan het ontstaan van aften.

Stress en emotionele factoren worden ook vaak genoemd als mogelijke triggers. Chronische aandoeningen zoals coeliakie, de ziekte van Crohn en andere auto-immuunziekten kunnen de mond gevoeliger maken voor het ontwikkelen van aften.

Wat zijn de symptomen?

Aften veroorzaken voornamelijk pijn en ongemak in de mond. De pijn verergert vaak tijdens het eten, drinken of praten. Andere symptomen zijn irritatie en een branderig gevoel op de aangedane plek. Aften zijn meestal ovaal of rond en ongeveer drie tot vier millimeter groot, hoewel ze soms groter kunnen worden. De zweertjes beginnen vaak als rode plekjes die later openbarsten en veranderen in pijnlijke zweertjes met een witte of gele kern.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Meestal genezen aften vanzelf binnen één tot twee weken. Er zijn echter verschillende manieren om de pijn te verlichten en het genezingsproces te versnellen. Het gebruik van een mondgel met lidocaïne kan helpen de pijn te verminderen. Ook mondspoelingen met antiseptische middelen kunnen effectief zijn. Het vermijden van irriterend voedsel, zoals pittig, zuur of scherp voedsel, kan verdere irritatie voorkomen.

Goede mondhygiëne is essentieel bij het behandelen en voorkomen van aften. Poets je tanden voorzichtig en gebruik een tandpasta zonder schuimmiddel (SLS). In ernstige gevallen kunnen ontstekingsremmende of pijnstillende medicijnen door een arts worden voorgeschreven.

Preventie van aften

Hoewel het voorkomen van aften niet altijd mogelijk is, zijn er enkele maatregelen die de kans op het ontstaan ervan kunnen verkleinen.

  • Het handhaven van een gezond en gevarieerd dieet dat rijk is aan vitaminen en mineralen.
  • Zorg voor een goede mondhygiëne door regelmatig te poetsen en te flossen.
  • Voorkom wondjes in de mond door voorzichtig te eten en te vermijden dat je op je wang of tong bijt.

Aften bij kinderen

Ook kinderen kunnen last hebben van aften, vaak doordat ze per ongeluk op hun tong of de binnenkant van hun wang bijten. Tijdens het wisselen van tanden kunnen scherpe randen bovendien wondjes veroorzaken. Erfelijkheid speelt eveneens een rol; in sommige families komen aften vaker voor.

Conclusie

Aften zijn vervelende, pijnlijke zweertjes die in de mond kunnen voorkomen en verschillende oorzaken kunnen hebben, zoals bijten op de wang, gebitsproblemen, hormonale veranderingen, voedingsfactoren en chronische aandoeningen. Hoewel ze meestal binnen één tot twee weken vanzelf genezen, kunnen goede mondhygiëne, het vermijden van irriterend voedsel en het gebruik van pijnverlichtende middelen helpen bij het verminderen van de symptomen en het versnellen van het genezingsproces.

Het is belangrijk om alert te zijn op terugkerende aften en indien nodig medische hulp in te schakelen om onderliggende oorzaken uit te sluiten. Door een gezonde levensstijl en goede mondverzorging kunnen aften vaak worden voorkomen.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de symptomen van aften?

Aften zijn kleine, pijnlijke zweertjes in de mond die meestal een grijswitte of gele kern hebben met een rode rand. Ze veroorzaken pijn en ongemak, vooral tijdens eten, drinken en praten.

Hoe kan ik aften behandelen?

De meeste aften genezen vanzelf binnen één tot twee weken. Pijn kan worden verlicht met een mondgel met lidocaïne of antiseptische mondspoelingen. Vermijd irriterend voedsel en zorg voor goede mondhygiëne.

Hoe voorkom ik aften?

Een gezond dieet en goede mondhygiëne zijn essentieel. Vermijd voedsel dat irritatie veroorzaakt en wees voorzichtig tijdens het eten om mondtrauma te voorkomen.

Zijn aften besmettelijk?

Nee, aften zijn niet besmettelijk en kunnen niet worden overgedragen door bijvoorbeeld zoenen of het delen van bestek.

Plaats een reactie