5 Tips om tandsteen voorkomen

Tandsteen is een tandplak dat zich snel ophoopt als het niet op tijd wordt verwijderd. Zodra het verhard is is het moeilijk te verwijderen en kan het voor de nodige problemen zorgen. In dit artikel leggen we je uit wat tandsteen is, hoe het ontstaat en geven we 5 tips om het te voorkomen.

Wat is tandsteen en hoe ontstaat het?

Tandsteen ontstaat wanneer tandplak, een zachte, plakkerige laag van bacteriën en voedselresten, niet op tijd wordt verwijderd en hard wordt door de mineralen in speeksel. Deze verharde laag, tandsteen genaamd, kan zich ophopen langs en onder de tandvleesrand, wat leidt tot diverse mondproblemen zoals gingivitis (tandvleesontsteking), parodontitis (ernstige tandvleesziekte) en gaatjes. Bepaalde factoren, zoals genetica, mondhygiëne en zelfs stress, kunnen de kans op tandsteen vergroten.

5 tips om tandsteen te voorkomen

Er zijn verschillende manieren om tandsteen te voorkomen. Het is belangrijk om te weten wat je kan doen. Daarom hieronder 5 tips!

1. Regelmatig en Grondig Tandenpoetsen

Het belangrijkste in de strijd tegen tandsteen is regelmatig en grondig tandenpoetsen. Poets twee keer per dag gedurende twee minuten met een fluoride tandpasta. Zorg ervoor dat je ook de tandvleesrand en de achterste kiezen goed poetst, want daar blijft tandplak vaak zitten.

2. Gebruik Flosdraad en Ragers

Flossen en het gebruik van interdentale ragers zijn essentieel om tandplak tussen de tanden en kiezen te verwijderen. Deze hulpmiddelen helpen om de ruimtes te reinigen waar de tandenborstel niet bij kan, waardoor de kans op tandsteen wordt verminderd.

3. Spoel met Mondwater

Mondwater met antibacteriële eigenschappen kan helpen om bacteriën te doden die tandplak vormen. Let op dat je een mondwater kiest zonder alcohol en bij voorkeur met ingrediënten zoals xylitol of tea tree olie, die effectief zijn tegen tandplak en tandsteen.

4. Vermijd Suikers en Zetmeel

Bacteriën in tandplak zetten suikers en zetmeel om in zuren die het tandglazuur aantasten en het risico op gaatjes en tandsteen verhogen. Beperk daarom het aantal suikers en zetmeel dat je inneemt en spoel na het eten je mond met water om de suikers en zetmeel weg te spoelen.

5. Bezoek Regelmatig de Tandarts

Een professionele reiniging door de tandarts of mondhygiënist is onmisbaar voor het verwijderen van tandsteen. Bezoek minstens twee keer per jaar de tandarts om tandsteen tijdig te laten verwijderen en mondgezondheidsproblemen te voorkomen.

Verdere preventieve maatregelen die je in kan zetten om tandplak te voorkomen

Naast deze tips zijn hier nog een paar maatregelen die je kan nemen om tandplak te voorkomen. 

Gebruik een Plakverklikker

Plakverklikkers zijn handige hulpmiddelen om te controleren waar nog tandplak zit na het poetsen. Deze kleurtabletten kleuren de resterende tandplak, zodat je weet welke plekken extra aandacht nodig hebben.

Voorkom een Droge Mond

Een droge mond kan tandplakbacteriën laten overleven en zich omvormen tot tandsteen. Drink voldoende water en gebruik indien nodig producten die de speekselvloed stimuleren om een droge mond te voorkomen.

Reinig ook de Tong

Op de tong bevinden zich miljoenen bacteriën die tandplak en tandsteen kunnen veroorzaken. Gebruik een tongschraper om de tong te reinigen en zo de mondgezondheid te verbeteren.

Kies de Juiste Tandpasta

Gebruik een tandpasta die specifiek is geformuleerd om tandsteen te voorkomen. Tandpasta’s met fluoride helpen het tandglazuur te versterken en tandsteen te verminderen.

Eet Gezond en Gebalanceerd

Een dieet rijk aan groenten, fruit, en vezels draagt bij aan een goede mondgezondheid. Vermijd frequente consumptie van suikerhoudende en zetmeelrijke voedingsmiddelen.

Conclusie

Tandsteen kan leiden tot ernstige mondgezondheidsproblemen, maar met de juiste preventieve maatregelen is het grotendeels te voorkomen. Regelmatig poetsen, flossen, het gebruik van mondwater, en regelmatige tandartsbezoeken zijn cruciaal. Door deze tips op te volgen, kun je tandsteen en de bijbehorende problemen effectief tegengaan.

Plaats een reactie