Wat is een frameprothese met witte haakjes?

Een frameprothese is een type gedeeltelijk kunstgebit dat gebruikt wordt om ontbrekende tanden en kiezen te vervangen. Dit type prothese is gemaakt van een metalen frame waarop tandvleeskleurige kunsthars is aangebracht, waaraan vervolgens kunsttanden of kiezen zijn bevestigd. Het bijzondere aan sommige frameprotheses is dat ze kunnen worden uitgerust met witte haakjes in plaats van de traditionele metalen haakjes. Deze witte haakjes zijn minder zichtbaar, waardoor ze een esthetischere optie bieden voor mensen die bezorgd zijn over het zichtbaar zijn van de haakjes.

Voordelen van frameprotheses

Frameprotheses hebben verschillende voordelen:

  • Esthetiek: Met opties zoals witte haakjes kunnen ze minder opvallend zijn.
  • Functionaliteit: Ze helpen bij het verbeteren van het kauwvermogen en spreken en beschermen overgebleven tanden door het voorkomen van verdere verschuiving.
  • Comfort: Ze zijn vaak comfortabeler dan volledige protheses omdat ze geen gehemelteplaat hebben, wat vooral in de bovenkaak een meer natuurlijk gevoel geeft.
  • Behoud van bestaande tanden: Ze helpen de overgebleven tanden en kiezen te behouden door de belasting gelijkmatig te verdelen.

Procedure voor het plaatsen van een frameprothese

De procedure omvat enkele stappen:

  1. Consult en Onderzoek: Tijdens een eerste consult beoordeelt de tandarts de algemene gezondheid van uw gebit en bespreekt met u de prothesemogelijkheden.
  2. Afdrukken Nemen: Hierbij worden nauwkeurige afdrukken van uw mond genomen, wat essentieel is voor het ontwerp van de prothese.
  3. Proefpassing en Aanpassingen: Voordat de definitieve prothese wordt gemaakt, vindt een proefpassing plaats om de pasvorm en het comfort te garanderen.
  4. Definitieve Plaatsing: Na eventuele aanpassingen wordt de prothese voltooid en geplaatst.
  5. Follow-up: Na plaatsing zijn er meestal follow-up afspraken nodig om de pasvorm te verfijnen en advies te geven over de verzorging van zowel de prothese als de overgebleven natuurlijke tanden.

Onderhoud van een frameprothese

Voor de duurzaamheid en het comfort van frameprotheses is regelmatig onderhoud essentieel. Dit omvat dagelijks reinigen met een protheseborstel en – indien aanbevolen door uw tandarts – speciale reinigingsoplossingen. Het is ook belangrijk om regelmatige controles bij uw tandarts te houden om ervoor te zorgen dat zowel uw prothese als uw natuurlijke tanden gezond blijven.

Kosten en vergoeding

De kosten voor frameprotheses kunnen variëren, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de complexiteit van de prothese. Over het algemeen zijn frameprotheses duurder dan andere typen gedeeltelijke protheses vanwege het gebruik van metaal en de meer complexe fabricageprocessen. Het is belangrijk om te overleggen met uw tandarts over de geschatte kosten en mogelijkheden voor vergoeding door uw zorgverzekeraar​. 

Conclusie

Het overwegen van een frameprothese met witte haakjes kan een uitstekende keuze zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een discrete en comfortabele manier om hun glimlach te herstellen. Bespreek uw opties met een tandprotheticus of tandarts om een behandeling te vinden die het beste past bij uw behoeften en levensstijl.

Plaats een reactie