Een flapoperatie, vaak noodzakelijk bij meer complexe vormen van parodontitis, is een chirurgische ingreep waarbij de tandarts of parodontoloog het tandvlees losmaakt om diepliggend tandplak en tandsteen te verwijderen.
Dit is vooral van belang wanneer normale reinigingsmethoden niet voldoende zijn om diepe of moeilijk bereikbare pockets schoon te maken. Tijdens de procedure wordt ontstoken weefsel verwijderd, waarna het tandvlees weer wordt vastgehecht, soms met behulp van wondverband om genezing te bevorderen.
Hoe verloopt het herstel na een flapoperatie?
Na de operatie kun je wat pijn en zwelling verwachten, die meestal goed te beheersen zijn met pijnstillers. Gedurende de eerste weken na de operatie wordt aanbevolen om het geopereerde gebied zo veel mogelijk met rust te laten om genezing te bevorderen. De tandarts zal vaak een chloorhexidine bevattend mondspoelmiddel voorschrijven om tandplakvorming te remmen en genezing te ondersteunen.
Ongeveer een tot twee weken na de operatie worden de hechtingen en het eventuele wondverband verwijderd, waarna je normale mondhygiëne kan hervatten.
Wat zijn de potentiële gevolgen van een flapoperatie?
Het is mogelijk dat het tandvlees na de operatie iets terugtrekt, wat de tanden en kiezen ‘langer’ doet lijken en tijdelijk gevoeliger maakt voor temperatuurverschillen of tijdens het uitvoeren van mondhygiëne. Deze gevoeligheid kan door de tandarts of mondhygiënist behandeld worden door de tandhalzen in te smeren met een beschermend lakje.
Kosten en vergoeding van een flapoperatie
De kosten van een flapoperatie kunnen variëren en het is raadzaam vooraf een kostenbegroting bij je tandarts of parodontoloog aan te vragen. Een flapoperatie wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar kan deels gedekt worden door een aanvullende tandartsverzekering.
Preventie en langetermijnzorg
Goede mondhygiëne is cruciaal, zowel voor als na een flapoperatie, om verdere parodontale problemen te voorkomen. Regelmatige bezoeken aan de tandarts of parodontoloog voor controle en reiniging zijn essentieel om de mondgezondheid op peil te houden en toekomstige complicaties te vermijden.