Moet je een tand of kies vervangen? Dit kan opgelost worden door middel van een brug of een implantaat. Maar wat zijn beide precies en wat is de betere keuze? In dit artikel bespreken we wat beide oplossingen inhouden, wat het belang van tandvervanging is en wat de voor- en nadelen zijn van een implantaat.
Wat is een implantaat?
Een implantaat is een vervanging voor de tandwortel die in het kaakbot wordt geplaatst tijdens een chirurgische ingreep. Dit gebeurt vaak onder een lokale verdoving. Een implantaat ziet er uit als een soort schroef en wordt vaak gemaakt van titanium. Het implantaat zorgt voor een sterke basis voor een implantaatkroon, implantaatbrug, of kunst klik gebit.
Implantaten worden op maat gemaakt en zijn in verschillende doorsneden en lengtes beschikbaar. De lengte en doorsnede van het implantaat wordt bepaald door de hoeveelheid kaakbot dat aanwezig is bij de client.
Het belang van tandvervanging
Als je een tand of kies verliest, is dit natuurlijk erg vervelend. Je kan hierdoor minder goed eten, aangezien je bijt- en kauwvermogen zal afnemen. Daarnaast kan het de esthetiek van je gebit verminderen. Een ander geval van tandverlies is dat na een tijdje de naastgelegen tanden kunnen verschuiven, aangezien de weerstand van de tand er niet meer is. Hierdoor kunnen er vervelende complicaties ontstaan.
Dit zijn natuurlijk dingen die je wil voorkomen. Het plaatsen van een implantaat of een brug is daarom een populaire behandeling bij tandverlies. Maar hoe gaat dit precies in zijn werking en wat zijn de voor- en nadelen van beide opties. We gaan eerst in op en implantaat en zullen daarna de brug behandelen.
Tandvervanging met een implantaat
Het klinkt misschien eng of een beetje raar, maar tandvervanging door een implantaat is tegenwoordig de standaardoplossing binnen de tandheelkunde. Zoals aangegeven is het implantaat een tandwortelvervanger. Het kan dus gezien worden als kunstwortel. Er wordt eerst gekeken naar hoeveel kaakbot er nog aanwezig op de plek van de missende kies of tand. Vervolgens worden de afmetingen voor het implantaat vastgesteld en wordt deze gemaakt.
De kunstwortel wordt onder het tandvlees op de juiste plek geplaatst. Vervolgens zal het 8 tot 12 weken nodig hebben om goed vast te groeien. Na deze periode wordt er een kroon op het implantaat gemaakt. Zo wordt de missende kies of tand op een functionele en mooie manier vervangen. Zodra alles goed vastzit, zal je geen verschil merken tussen je echte tanden en de kroon.
Tandvervanging met een brug
Voordat implantaten een oplossing werden, was het plaatsen van een brug de enige manier om een tandvervanging uit te voeren. Om een tand of kies te vervangen is er een driedelige brug nodig. Dit houdt in dat de brug uit minimaal 2 kronen en een kunsttand (het tussendeel) bestaat. Zo wordt het gat van de missende kies of tand overbrugt.
De twee kronen worden over bestaande kiezen en/of tanden heen geplaatst. Zo krijgt de brug stevigheid. Voordat de brug geplaatst kan worden moeten de tanden waar de kronen overheen geplaatst worden, worden bijgeslepen. Anders past de kroon niet over de kies of tand heen. Nadat dit is gedaan en de brug op maat is gemaakt, wordt deze met behulp van een special cement vastgezet.
Met zowel een implantaat als een brug kan je er dus voor zorgen dat een tandvervanging goed wordt uitgevoerd. Echter zitten aan beide oplossingen voordelen en nadelen verbonden.
Voordelen implantaat ten opzichte van een brug
Voor het plaatsen van een implantaat hoeven de gezonde tanden naast de missende tand of kies niet geslepen te worden. Zo behouden ze hun kracht en gezondheid.
Een implantaat zorgt ervoor dat het kaakbot even sterk blijft als daarvoor. Door het plaatsen van een brug verzwakt het kaakbot en zorgt voor een slinking van tandvlees
Als de afgeslepen tanden bij een brug gaan ontsteken of afbreken, kan de hele brug verwijderd moeten worden. Bij een implantaat hebben ontstekingen geen invloed op de implantaatkroon
Nadelen implantaat ten opzichte van een brug
Voor het plaatsen van een implantaat moet er genoeg kaakbot aanwezig zijn op de plek van de missende tand of kies. De kunstwortel moet zich namelijk goed kunnen ‘vastbijten’ in het kaakbot om een goede fundering te bieden. Als het al een tijdje geleden is dat de tand of kies verloren is gegaan, kan het kaakbot niet meer sterk genoeg zijn. Met een brug ben je niet afhankelijk van de sterkte van het kaakbot.
Het plaatsen van een implantaat neemt meer tijd in beslag. Het duurt meestal 8-12 weken voordat het implantaat in het kaakbot is vastgegroeid. Een brug kost ongeveer 4 weken om te maken en te plaatsen.
Bij gebruik van medicijnen tegen botontkalking, kan de ingroei van implantaten in het kaakbot afgeremd worden. Een brug is in dit geval een beter alternatief.
Zijn implantaten slecht voor de gezondheid?
Nee, implantaten zijn niet slecht voor de gezondheid. Het kan de gezondheid van je gebit juist verhogen. Wel kunnen er complicaties zoals ontstekingen ontstaan na het plaatsen van een implantaat of brug. Het is daarom altijd belangrijk om je gebit goed te blijven onderhouden en regelmatig naar de tandarts te gaan voor controles.
Heb je vragen over jouw gebit?
Mis je een tand of kies en ben je benieuwd naar de beste optie voor jouw gebit? Het is goed om zelf onderzoek te doen op internet, maar een tandarts kan jouw precies vertellen wat voor jou de beste oplossing is. Stel vragen en klachten omtrent je gebit niet uit en maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.