Teruggetrokken Tandvlees Herstellen | Behandeling en tips

Teruggetrokken tandvlees, ook bekend als gingivale recessie, is een veelvoorkomend probleem dat zowel esthetische als gezondheidsproblemen kan veroorzaken. In dit artikel bespreken we de oorzaken, behandelingsopties en preventieve maatregelen om teruggetrokken tandvlees te herstellen en te voorkomen.

Wat is Teruggetrokken Tandvlees?

Teruggetrokken tandvlees treedt op wanneer het tandvlees dat de tanden omringt zich terugtrekt en de wortels van de tanden blootlegt. Dit kan leiden tot gevoeligheid, pijn en een verhoogd risico op tandbederf en tandverlies. De wortels van je tanden zijn gevoeliger voor tandplak en tandsteen omdat ze niet beschermd zijn door tandglazuur, wat leidt tot verdere complicaties.

Oorzaken van Teruggetrokken Tandvlees

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan teruggetrokken tandvlees:

 1. Slechte Mondhygiëne: Onvoldoende poetsen en flossen kan leiden tot de opbouw van tandplak en tandsteen, wat tandvleesontsteking en terugtrekking veroorzaakt.
 2. Hard Poetsen: Overmatig hard poetsen of het gebruik van een tandenborstel met harde haren kan het tandvlees beschadigen en doen terugtrekken.
 3. Genetische Factoren: Sommige mensen zijn genetisch vatbaarder voor tandvleesproblemen, waaronder terugtrekkend tandvlees.
 4. Tandvleesontstekingen: Infecties zoals gingivitis en parodontitis kunnen het tandvlees irriteren en doen terugtrekken.
 5. Tandenknarsen: Het knarsen of klemmen van de tanden kan extra druk op het tandvlees uitoefenen, wat bijdraagt aan terugtrekking.
 6. Trauma: Beschadiging van het tandvlees door bijvoorbeeld een ongeluk of een slechte plaatsing van kronen of implantaten kan leiden tot teruggetrokken tandvlees.

Symptomen van Teruggetrokken Tandvlees

Teruggetrokken tandvlees kun je herkennen aan de volgende symptomen:

 • Gevoelige tanden en kiezen
 • Blootliggende tandwortels
 • Rood, gezwollen of bloedend tandvlees
 • Pijn bij het eten van warme, koude, zoete of zure voedingsmiddelen

Behandelingsopties voor Teruggetrokken Tandvlees

Het herstellen van teruggetrokken tandvlees kan variëren van eenvoudige mondhygiëne-aanpassingen tot chirurgische ingrepen, afhankelijk van de ernst van het probleem:

 1. Verbeterde Mondhygiëne: Het gebruik van een zachte tandenborstel, regelmatig flossen en het gebruik van antiseptisch mondwater kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid van het tandvlees en het voorkomen van verdere terugtrekking.
 2. Professionele Reiniging: Een grondige reiniging door een tandarts of mondhygiënist kan tandplak en tandsteen verwijderen, waardoor het tandvlees de kans krijgt om te herstellen.
 3. Tandvleestransplantatie: In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn waarbij tandvlees van een ander deel van de mond, zoals het gehemelte, wordt getransplanteerd naar het gebied met teruggetrokken tandvlees.
 4. Pinhole Chirurgische Techniek: Dit is een minder invasieve procedure waarbij een klein gaatje in het tandvlees wordt gemaakt en het tandvlees van binnenuit naar beneden wordt geduwd om de blootliggende wortel te bedekken.

Preventieve Maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om terugtrekkend tandvlees te voorkomen:

 1. Zachte Tandenborstel Gebruiken: Gebruik altijd een zachte tandenborstel en poets met zachte, ronddraaiende bewegingen om schade aan het tandvlees te voorkomen.
 2. Regelmatig Flossen: Flos dagelijks om voedselresten en tandplak tussen de tanden te verwijderen.
 3. Gezonde Leefstijl: Eet een uitgebalanceerd dieet rijk aan vitamines en mineralen, en vermijd roken en overmatig alcoholgebruik.
 4. Regelmatige Tandartsbezoeken: Laat je gebit regelmatig controleren en reinigen door een tandarts of mondhygiënist om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.
 5. Gebruik van Tandvleesgel: Speciale tandvleesgels kunnen helpen bij het voeden en beschermen van het tandvlees tegen bacteriën.

Tips om Teruggetrokken Tandvlees te Herstellen

 1. Gebruik een Zachte Tandenborstel: Een zachte tandenborstel vermindert de kans op beschadiging van het tandvlees. Poets voorzichtig en masseer het tandvlees met zachte, ronddraaiende bewegingen.
 2. Elektrische Tandenborstel met Druksensor: Een elektrische tandenborstel met druksensor kan helpen om te voorkomen dat je te hard poetst. De sensor stopt de borstel als je te veel druk uitoefent, waardoor je tandvlees beschermd blijft.
 3. Flossen en Tandenstokers: Gebruik dagelijks flosdraad of tandenstokers om voedselresten en tandplak tussen de tanden te verwijderen. Dit voorkomt ontstekingen en verdere terugtrekking van het tandvlees.
 4. Antiseptisch Mondwater: Spoelen met antiseptisch mondwater kan bacteriën doden en ontstekingen verminderen. Dit helpt het tandvlees gezond te houden en voorkomt verdere terugtrekking.
 5. Tandvleesgel: Speciale tandvleesgels kunnen helpen bij het herstellen van teruggetrokken tandvlees. Deze gels voeden en beschermen het tandvlees, waardoor verdere schade wordt beperkt.
 6. Gezonde Voeding en Leefstijl: Zorg voor een gezond dieet rijk aan vitamines en mineralen, en vermijd roken en overmatig alcoholgebruik. Een gezonde leefstijl ondersteunt de algehele mondgezondheid en helpt bij het herstel van het tandvlees.

Conclusie

Teruggetrokken tandvlees kan ongemakkelijk en pijnlijk zijn, maar met de juiste behandelingen en preventieve maatregelen kan het worden hersteld en voorkomen. Het is belangrijk om een goede mondhygiëne te handhaven en regelmatig een tandarts te bezoeken om de gezondheid van je tandvlees en tanden te waarborgen. Als je last hebt van terugtrekkend tandvlees, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen om verdere complicaties te voorkomen.

Door het opvolgen van deze adviezen en het implementeren van goede mondzorggewoonten kun je de gezondheid van je tandvlees verbeteren en teruggetrokken tandvlees effectief behandelen en voorkomen.

Plaats een reactie