Oorzaken en oplossingen voor verkleuring in tanden

Verkleuring van tanden is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft. Of het nu gaat om een enkele tand of het hele gebit, verkleurde tanden kunnen een negatieve invloed hebben op je zelfvertrouwen. In dit artikel vertellen we meer over de oorzaken van tandverkleuring, de verschillende soorten verkleuringen, en wat je kunt doen om je tanden weer witter te maken.

Wat zijn verkleurde tanden?

Verkleurde tanden zijn tanden die hun natuurlijke kleur hebben verloren. Dit kan variëren van lichtgeel tot donkerbruin, grijs of zelfs zwart. Verkleuring van tanden kan zowel inwendig als uitwendig zijn. Een inwendige verkleuring ontstaat bij veranderingen in het tandbeen of het tandglazuur.

Dit kan verschillende oorzaken hebben, hierbij te denken aan ouderdom, een val waardoor de tandzenuw beschadigd raakt of een eerder tandprobleem. Uitwendige verkleuringen ontstaan door roken en kleurstoffen die in eten en drinken zitten. Denk hierbij aan koffie, thee en wijn.  

Oorzaken van verkleuring van tanden

Verkleurde tanden kunnen door diverse oorzaken ontstaan, zowel intern als extern. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende oorzaken:

Voeding en dranken: Bepaalde voedingsmiddelen en dranken bevatten kleurstoffen die zich aan het tandglazuur hechten, waardoor verkleuring ontstaat. Enkele voorbeelden zijn koffie, thee, rode wijn, en donkergekleurde bessen. Deze producten bevatten kleurstoffen die kunnen doordringen in de poriën van het tandglazuur, wat leidt tot een gele of bruine tint.

Roken: Roken is een van de meest voorkomende oorzaken van verkleurde tanden. De nicotine en teer in tabaksproducten hechten zich aan het tandoppervlak, wat leidt tot een gele of zelfs zwarte verkleuring van de tanden.

Medicatie: Bepaalde medicijnen kunnen tandverkleuring veroorzaken, vooral wanneer ze op jonge leeftijd worden ingenomen. Antibiotica zoals tetracycline en doxycycline staan erom bekend dat ze permanente verkleuringen kunnen veroorzaken wanneer ze tijdens de tandontwikkeling worden gebruikt.

Trauma: Een klap op de tand kan de tandzenuw beschadigen, wat leidt tot verkleuring. Wanneer de tandzenuw afsterft, kan de tand een grijze of blauwe tint krijgen. Dit type verkleuring vereist vaak behandeling door een tandarts.

Veroudering: Naarmate we ouder worden, slijt het tandglazuur geleidelijk, waardoor het onderliggende tandbeen meer zichtbaar wordt. Tandbeen heeft een natuurlijke gele tint, waardoor de tanden donkerder lijken naarmate de glazuurlaag dunner wordt.

Zo kan jij verkleuring van je tanden tegen gaan

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop verkleuring van de tanden tegengegaan kan worden. 

Goede Mondhygiëne: Regelmatig poetsen en flossen helpt om tandplak en aanslag te verwijderen voordat ze de kans krijgen om verkleuring te veroorzaken. Het gebruik van een whitening tandpasta kan ook helpen om oppervlakkige vlekken te verwijderen.

Professionele Reiniging: Een professionele reiniging door een tandarts of mondhygiënist kan hardnekkige aanslag en tandsteen verwijderen die thuis niet kan worden verwijderd. Dit helpt om de natuurlijke kleur van de tanden te herstellen.

Tanden Bleken: Er zijn verschillende methoden om tanden te bleken, zowel thuis als professioneel. Professioneel bleken bij de tandarts geeft vaak de beste resultaten en kan helpen om diepere verkleuringen te verwijderen. Zo kan jij weer genieten van een mooie witte glimlach.

Vermijden van Kleurstoffen: Het beperken van de consumptie van voedingsmiddelen en dranken die sterke kleurstoffen bevatten, kan helpen om verdere verkleuring te voorkomen. Het drinken van deze dranken met een rietje kan ook helpen om direct contact met de tanden te verminderen.

Zoals je ziet zijn er dus best veel manieren om de verkleuring van je tanden tegen te gaan en/of te behandelen. De ene aanpassing is makkelijker te doen dan de ander. Gegeven is dat het proberen te behouden van een mooie witte glimlach de moeite altijd waard is!

Conclusie

Verkleuring van tanden kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Het is belangrijk om goede mondhygiëne te handhaven en regelmatig een tandarts te bezoeken om verkleuringen te voorkomen en zo nodig te behandelen. Door bewust te zijn van de oorzaken en preventieve maatregelen te nemen, kun je bijdragen aan een stralende witte glimlach.

Wat is een Aft?

Wat is een Aft?

Plaats een reactie