Abces op tandvlees | Lees wat je moet doen!

Een abces op het tandvlees is een pijnlijke aandoening die veel mensen treft. Deze pijnlijke, met pus gevulde infecties kunnen ongemakken veroorzaken en vereisen vaak onmiddellijke behandeling. 

In dit artikel gaan we dieper in op wat een tandvleesabces precies is, de symptomen die u kunt ervaren, en hoe deze effectief behandeld kunnen worden.

Wat is een Abces op het Tandvlees?

Een tandvleesabces, ook bekend als een parodontaal abces, is een ophoping van pus veroorzaakt door een bacteriële infectie in het tandvlees.

Het kan ontstaan door voedselresten die vastzitten tussen het tandvlees en een tand, of als gevolg van tandbederf dat zich heeft uitgebreid tot diep in de wortel van de tand.

Symptomen van een Tandvleesabces

De belangrijkste symptomen van een abces op het tandvlees omvatten:

 • Pijn: Dit kan variëren van mild tot zeer ernstig en wordt vaak erger bij het kauwen.
 • Zwelling: Een duidelijk zichtbare zwelling op of rond het tandvlees, soms vergezeld door roodheid.
 • Pus: Mogelijke afscheiding van pus, wat een slechte smaak in de mond en slechte adem kan veroorzaken.
 • Gevoeligheid: Het getroffen gebied kan gevoelig zijn bij aanraking en reactief op temperatuurveranderingen.

Behandeling van een Tandvleesabces

De behandeling van een tandvleesabces richt zich op het verwijderen van de infectie en het voorkomen van verdere schade aan het tandvlees en de omliggende tanden. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

 1. Antibiotica: Om de bacteriële infectie te bestrijden, kan uw tandarts antibiotica voorschrijven.
 2. Drainage: In sommige gevallen kan het nodig zijn om het abces aan te prikken en te draineren om de pus en de druk te verlichten.
 3. Wortelkanaalbehandeling: Als het abces is veroorzaakt door een infectie in de tand, kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn.
 4. Chirurgie: In ernstige gevallen kan een kleine chirurgische ingreep nodig zijn om het abces en de aangetaste tandvleesweefsels te verwijderen.

Denk je eraan om het abces op het tandvlees zelf door te prikken? Lees waarom je dit niet moet doen.

Voorkomen van Tandvleesabcessen

Preventie is cruciaal als het gaat om een tandvleesabces. Door goede mondhygiëne te handhaven en regelmatige tandartsbezoeken te plannen, kunt u het risico op het ontwikkelen van abcessen aanzienlijk verkleinen. Hier zijn enkele tips om een tandvleesabces te voorkomen:

 1. Poetsen en Flossen: Regelmatig poetsen en flossen helpt voedselresten en plaque te verwijderen die bacteriële groei kunnen bevorderen.
 2. Regelmatige Tandartsbezoeken: Laat uw tanden en tandvlees regelmatig controleren en reinigen door een professional.
 3. Stoppen met Roken: Roken verhoogt het risico op tandvleesproblemen, wat kan leiden tot abcessen.
 4. Gezonde Voeding: Beperk de inname van suikerhoudende en zure voedingsmiddelen die bijdragen aan tandbederf.

Wanneer moet u een tandarts raadplegen?

Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als u symptomen van een tandvleesabces ervaart. Enkele tekenen dat u onmiddellijk een tandarts moet bezoeken, zijn:

 • Aanhoudende, ernstige pijn die niet afneemt met gewone pijnstillers.
 • Zichtbare ophoping van pus of een open zweer op het tandvlees.
 • Koorts of een algemeen gevoel van ziek zijn, wat kan wijzen op een verspreidende infectie.

Het Belang van Tijdige Behandeling

Een abces op het tandvlees is niet alleen pijnlijk, maar kan ook ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen als het onbehandeld blijft.

De infectie kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, wat leidt tot meer gezondheidsproblemen. Tijdige behandeling en preventieve zorg zijn essentieel voor uw algehele gezondheid en welzijn.

Door regelmatig uw tandarts te bezoeken en een goede mondhygiëne te handhaven, kunt u de kans op het ontwikkelen van een abces en andere tandheelkundige problemen verminderen. Onthoud dat de gezondheid van uw mond een belangrijk onderdeel is van uw algehele gezondheid.

Plaats een reactie